Uncategorized

Germeni de grau

Germenul de grau, este acea mica parte din bobul de grau, atat de mica ca reprezinta doar 2-3% din volumul unui bob si este atat de neinsemnat incat este indepartat ca pe un reziduu in procesul de macinare pentru obtinerea fainii albe de grau. Este pacat si rusinos in acelasi timp, pentru ca germenii reprezinta singura parte nutritiva si cu adevarat valoroasa din grau. Ei se regasesc insa in faina integrala, de aceea painea din faina integrala este foarte sanatoasa.
Pentru a produce 0,5 kg de germeni de grau, este nevoie de 50kg de grau boabe. Cu toate acestea, germenii de grau nu sunt un produs scump Germenul de grau este considerat “inima” , “embrionul”, “mugurul”, “nucleul” si singura parte “vie” si activa din bob, si este responsabil de cresterea si dezvoltarea noilor fire de iarba de grau.
Germenii de grau, se gasesc pe piata in stare naturala (cel mai indicat a fi folositi) sau prajiti, la punga, la borcan sau chiar vrac.
Este un produs versatil, are un gust delicios atunci cand sunt pastrati in conditii optime, cu o aroma usoara si
fina de nuca si care poate fi intrebuintat in diverse moduri, fara ca lista sa se fi incheiat : pot fi adaugati pe langa faina in produse de patiserie, pot fi combinati cu iaurt, pot fi folositi in locul pesmetului, pot fi adaugati la chiftele pentru a lega compozitia, pot fi presarati peste chifle, cornuri, etc, se pot adauga in salate de fructe, in inghetata, la piureuri…. trebuie doar sa lasam imaginatia sa lucreze.Germenii de grau reprezinta un produs uimitor si uluitor in acelasi timp, continand putin peste 23 de substante nutritive (mai mult pe fiecare gram decat orice leguma, fruct sau cereale), deasemenea sunt foarte bogati in proteine, fibre si sunt o sursa excelenta de acid folic. Au un continut ridicat in Omega 3 dar si un fitonutrient numit L – ergothioneine, un antioxidant puternic, care rezistă la temperaturi de gatit si nu se distruge prin fierbere sau coacere in cuptor.

O portie de doua linguri de germeni de grau, contine :
45 kCal, 1gr de grasimi nesaturate, 2gr fibre dietetice, 10% din doza zilnica recomandata de acid folic, 8%
din D.Z.R. de fosfor, magneziu si zinc, 15% din D.Z.R. de Vitamina E. Pe langa acestea, germenii sunt foarte concentrati in substante nutritive , inclusiv niacina (Vitamina B3), tiamina (Vitamina B1), riboflavina (Vitamina B2), vitamina E, Vitamina A, acid folic, magneziu, fosfor, potasiu, fier si zinc . Germenii de grau contin, de
asemenea, proteine ​​, fibre si grasimi . Contine aproximativ 28% proteine si concureaza cu succes cu orice tip de produs din carne. Organismul uman are nevoie de proteine ​​pentru a repara leziuni tisulare si pentru a ajuta ca mineralele si nutrientii sa ajunga la celule.
Vitaminele alimentare B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelului de energie al organismului,
pentru a mentine muschii, organele, parul si pielea intr-o stare buna de sanatate.
Este unul dintre cele mai bune surse de acid folic si asta este o veste buna pentru femeile insarcinate sau care vor sa devina mame. Acidul folic le este recomandat, pentru a preveni eventuale malformatii congenitale ale tubului neural la fat.
Altfel, acidul folic reduce un compus in corpul uman numit homocisteina. Nivelul mai scăzut de homocisteina a fost legat de reducerea riscului de boli de inima, osteoporoza, fracturi osoase, si dementa.
Deasemenea, Vitamina E din compozitie este un antioxidant foarte important . Este util în prevenirea procesului de imbătranire a organismului si, de asemenea, pentru a preveni bolile de inima. Vitamina E ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si este necesara pentru a consolida sistemul imunitar al organismului.
Fiind o sursa importanta de fibre, germenii de grau pot fi folositi in orice program de dieta. Germenii de grau au fost dovediti a fi benefici pentru mentinerea organismului intr-o stare de „top”.
Concentratia mare de carbohidrati complecsi, ajuta pe langa proteine la imbunatatirea masei musculare. De aceea, sunt recomandati in dieta sportivilor si pentru a le imbunatati functiile cardio-vasculare si nivelul re rezistenta al organismului la efort prelungit si intens.
Magneziu: mineral care ajuta la mentinerea inimii, oaselelor si sistemul imunitar puternic . Unele studii recente
sugereaza ca poate reduce chiar si riscul de diabet zaharat de tip 2 .
Zinc: Corpul uman foloseste acest mineral pentru sute de functii, cum ar fi lupta impotriva virusilor, ajuta ranile si arsurile sa se vindece mai rapid, in sinteza ADN-ului si a diviziunii celulare corespunzătoare.

Anatomia bobului de grau (exemplificata in imaginea de mai jos) :
1. Invelisul – alcatuit din epoderma, hipoderma, celule incrucisate, celule tubulare, invelisul semintei, tesutul
nuclear si stratul alcuronic)
2. Barba (perii) bobului de grau
3. Endosperma – aproximativ 83% din bob, contine cea mai mare cantitate de amidon si din ea rezulta faina alba
4. Germenul de grau – centrul de viata al bobului de grau (2,5 %)
Speram ca acest articol vine in sprijinul dumneavoastra, pentru a lua cele mai bune decizii atunci cand vine vorba de un stil de viata sanatos atat pentru dumneavostra cat si pentru intreaga familie de la mic la mare.

Tagged

About Mihai Viorel Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *