O sa incep articolul prin a va explica ce sunt acumulatorii VRLA. Acestea sunt niste baterii VRLA, avand o tensiune de 12V, o capacitate de 7aH si sunt folosite pentru aplicatii industriale gen UPS, telecomunicatii, alarme de incendiu, sisteme de securitate, dispozitive medicale, aplicatii solare s.a.m.d. Mai pe scurt, sunt ca o baterie externa pentru dispozitivele importante care nu pot ramane fara curent electric, aparate de care depind informatii sau chiar vieti.
Probabil dupa ce-ati citit ce sunt acesti acumulatori, deja aud reactii: „Iti dai seama cat de scump e?” sau „Ahh, cred ca-s foarte scumpe”. De fapt, realitatea este altfel. Iti poti cumpara un acumulator VRLA la aproximativ o suta de lei iar pentru o societate comerciala, achizitionarea uneia este nesemnificativa din punct de vedere financiar. Primele date din articol sunt puse aleatoriu. Exista acumulatori mai puternici de atat si mai capabili sa alimenteze corespunzator necesarul, acoperind tot ce este nevoie. Urmatorul lucru care m-a impresionat la aceste dispozitive este durata de viata, de pana la cinci ani, avand in vedere ca un astfel de dispozitiv este utilizat la maxim de o societate comerciala iar acumulatorul se incarca si se descarca de milioane de ori pana la „epuizarea” finala.
Acesti tipi de acumulatori sunt utilizati in toate mediile de lucru de stat, cum ar fi spitalele si clinicile medicale. Garantia de care dispune un acumulator de tip VRLA este de un an de zile iar greutatea unui astfel de acumulator este, cu aproximatie, de doua kilograme.
Prima data cand am observat un astfel de acumulator, am crezut ca este baterie pentru masina. Ulterior am aflat ce este si la ce foloseste, de aceea am decis sa scriu acest articol pentru voi, pentru imbunatatirea culturii generale.
Majoritatea ajung sa citeasca acest articol din curiozitate, unii din pricina titlului, altii pentru documentare si unii din cauza faptului ca au impatimit aceeasi confuzie ca si mine.
Cum functioneaza? Imaginati-va acel dispozitiv de masurare a ritmului cardiac si a tensiunii in timp real. Daca intervine o pana de curent, acel aparat se opreste, dar cum este necesar, acesta functioneaza in continuare pe un acumulator VRLA.