Uncategorized

Valorile morale

Ce sunt valorile morale ?

Fiecare dintre noi se ghideaza in viata dupa anumite principii sau idei proprii . Valorile sunt exact aceste principii la care tinem si dupa care ne alegem drumul in viata .
Este absolut necesar descoperirea valorilor morale si fructificarea capacitatilor acestora. In procesul de dezvoltare este necesar sa ne cunoastem cat mai bine valorile , deoarece valorile morale sunt cele care ne plaseaza in timp si spatiu si datorita lor luam deciziile pe care le luam si ne alegem drumul in viata .
Atunci cand lucrurile nu merg ca la carte si nu gasesti raspunsul la problemele tale , afla ca raspunsul la aceste lucruri se afla la nivel spiritual , undeva la ,,cutiuta cu valorile morale” .

Ce avem de facut ?

Din cand in cand , putina curatenie in aceasta cutiuta nu strica.
Oamenii sunt plini de valori morale , ce-i drept …unii constientizeaza aceste valori altii nu …dar le avem ! Varianta cu : ,,eu nu am valori” nu exista !

De fiecare data cand apare o problema nu mai cautati raspunsuri la exterior (la cei din jur) , cautati raspunsuri la interior (la dumneavoastra) si sunt sigur ca ve-ti gasi mult mai rapid rezolvarea problemelor .

Putina teorie…

Valorile morale este un cuvant etimologic si provine din limba latina ,,MOS-MORIS” care inseamna moravuri .
Valorile morale sunt de mai multe feluri :
– fundamentale
– secundare
– derivate

Despre valorile morale sunt multe lucruri de spus si zeci de pagini de scris dar incerc sa va fac un rezumat fara a intra in teorie .

1. Valorile fundamentale
Valorile fundamentale sunt : binele , dreptatea , omenia , iubirea , aprecierea , dreptatea etc.
Acestea sunt valorile care stau la baza celorlalte valori si care stau la baza construirii omului . Orice om are la baza aceste lucruri…
Multi o sa spuna ca nu este asa…dar este asa !
Sa spunem ca suntem intr-o casa obisnuita cu o cutie in brate si in aceasta cutie se afla valorile noastre morale . Avem 2 optiuni : Una ar fi sa le asezam prin casa sa creeze armonie , caldura sufleteasca , iubire si alta ar fi sa le lasam in cutie si sa le punem ori in pod sa se aseze praful pe ele ori la subsol unde e intuneric si frig .
Deci le avem , dar multi nu le constientizeaza si nu doresc sa le puna in valoare si sa le fructifice .

2.Valorile secundare sunt cele de ordin ,,fizic” . Spun intre ghilimele fiindca nu gasesc termenul potrivit .
Un exemplu ar fi : ,,persoanele descurcarete” . Multi oameni stiu sa se descurce foarte bine in viata.Sunt rezistenti si stiu sa faca alegeri in viata pe care si le sustin pana la capat …si aceasta este o valoare secundara care deriva din valorile fundamentale .

3. Valorile derivate – sunt oricare valoare care deriva din cele fundamentale si secundare . Exemplu : cei care invata bine si au capacitatea de memorare a informatiilor foarte mari . Aceste valori se desfasoara pe plan fizic .Granita dintre cele secundare si derivatele este foarte mica , de multe ori facandu-se confuzia intre cele doua .

Exemplu de valori morale : responsabilitatea , armonia interioara , autocunoasterea , dezvoltarea personala , competentele , loialitatea , sinceritatea , spiritualitatea .

About Mihai Viorel Dragomir

5 thoughts on “Valorile morale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *