Uncategorized

Pompele submersibile – o utilitate in mediul rural?

Ieri am vizionat un documentar pe postul TVR2 in care era prezentata viata la tara in comune cat de cat dezvoltate dar si catune (sate foarte mici) ratacite prin munti. Fiecare curte detinea o fantana care reprezenta sursa principala de apa potabila, chiar daca aceasta apa nu a fost niciodata dusa la analiza. Facand o mica paranteza si vorbind putin despre apa din fantani, doar 1-2% din apa dusa la analiza a fost considerata „potabila”, restul netrecand testul. Cu toate astea, batranii nostrii care au consumat o viata intreaga acesta apa, traiesc mai mult decat noile generatii si sunt mai sanatosi.
Revenind la „apele noastre”, oamenii se chinuiau sa scoata cu citura apa din fantana pentru a bea sau pentru a uda gradina. Apa din fantana era scoasa cu citura, apoi pusa intr-un butoi iar din butoi era luata cu galeata sau stropitoarea pentru a uda gradina, iar apoi urma procesul de reumplere a butoiului cu apa. Nu inteleg un lucru: de ce atat chin? Inteleg ca stati departe de civilizatie si reteaua de apa potabila nu a ajuns la voi dar aveti curent electric, de ce nu apeleaza nimeni la pompe submersibile pentru irigatii? Costul unei astfel de pompe nu este deloc ridicat si ar trebui sa devina o utilitate pentru acei oameni, le-ar face viata mai usoara. Nimeni nu s-ar mai chinui cu citura si nimeni nu s-ar mai chinui sa ude cu galeata. Pusa la curent, va scoate cantitati mari de apa intr-un timp mult mai scurt iar cu ajutorul furtunului, curtea va fi udata rapid.
Am vazut multi oameni la sat ca folosesc de ani buni aceste pompe si sunt foarte multumiti de ele. Defapt, cum sa nu fii? Singurul dezavantaj este consumul electric care inseamna bani, nu foarte multi, dar orice consum genereaza bani. Mai bine consum financiar decat fizic.
Le-as recomanda celor care fac astfel de emisiuni si documentare, nu sa ne arate noua cum este viata la sat pentru ca stiu ca este mai grea, ci ar trebui sa le ofere ponturi si alternative celor care stau la sat pentru a le face viata mai usoara. Nu credeti ca daca acest tip de emisiune daca s-ar face, am avea parte de un proces mai bun de tehnologizare si ajutorare a oamenilor? Daca doar ne arata cum e viata acolo, nu cred ca are cineva de castigat ceva. Scuze, are postul de televiziune de pe urma audientei iar oamenii tot cu citura vor ramane…

Tagged

About Mihai Viorel Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *