Uncategorized

Marele premiu: cupa komatsu

Se spune ca lucrarea este o arta iar aici nu ma refer doar la lucrarile de control de la scoala ci la lucrarile de constructie. De aceea, cei care detin o cupa komatsu pot privi toata munca ca pe o distractie. Nu mai suntem in secolul in care zeci de oameni se chinuiau si sapau manual, suntem in secolul in care masinile muncesc iar oamenii le controleaza. Sper ca in viitor sa nu se intample invers daca ne ducem cu gandul la tehnologiile Sci-fi.

O locuinta poate fi acum finalizata si-n doua luni de zile. O echipa foarte buna si unita, echipamentele necesare si munca, acestea sunt cuvintele cheie. In doua luni a fost construita o locuinta destul de mare si predata la cheie. Daca stam sa ne gandim, cat dura o constructie in urma cu 20 de ani in urma?
Timpul de constructie devine din ce in ce mai scurt dar calitatea ramane? Calitatea constructiilor nu este aceeasi cu calitatea produselor care participa la construirea locuintei? Multi gresesc la aceasta faza. Muncitorii fac treaba buna, procedeele sunt aceleasi iar ei urmaresc o schita de activitate atunci cand construiesc ceva dar daca cimentul cumparat nu este de calitate sau celelalte materiale, te poti trezi ca ti se decojesc peretii, de exemplu. De aceea, primul pas foarte important pe care trebuie sa-l faca oamenii inainte de a se apuca de o lucrare este de a se asigura de calitatea materialelor cumparate. Cand construim o casa, sunt de parere ca nu trebuie sa mergem pe premisa: „luam ce e mai ieftin” fiindca mai tarziu s-ar putea sa ne para rau.
De asemenea, fundatia este cea care conteaza in mare masura la o casa. O fundatie stabila reprezinta siguranta. Atunci cand se sapa pentru o fundatie se utilizeaza cupe de mare capacitate. Acest proces este urmat de cofrare si turnarea materialului (a cimentului).

Am avut ocazia sa vad cum ia „nastere” o locuinta, de la zero. Este un proces frumos si sunt de parere ca se merita toti banii. Incurajez construirea de noi locuinte, chiar daca salariile din Romania nu prea ne permit acest lucru, o spun macar pentru cei care isi permit. Fiindca sunt multi aceia care cumpara o locuinta si apoi bag o multime de bani in renovare, pe cand asa… o casa construita de la zero, ai o garantie a constructiei de minim 20-30 de ani.

Tu ce parere ai? Ce si cum preferi?

Tagged

About Mihai Viorel Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *