eadv

Lupta impotriva dependentei

Obiceiurile si rutina sunt cele care ne ofera senzatia de bine, confort si stabilitate, in orice moment in care ne simtim mai rau. Fie ca este vorba de un fursec, o bautura, o tigara, o pastila, un dispozitiv electronic sau un card de credit, toate acestea reprezinta cele mai comune obiceiuri ce ne plaseaza cu mare usurinta in capcana zonei de confort.

In general, orice obicei sau tabiet se deruleaza ca o compulsie, un comportament aproape automat care te disociaza de tine, te indeparteaza de problemele emotionale reale cu care te confrunti si acopera un gol interior, in asa fel incat sa nu mai reusesti a observa senzatia de rau care exista in fundal si nici punctul in care s-a declansat. Exista posibilitatea ca nici macar sa nu te mai simti bine dupa aceea, intrucat marea majoritate a acestor comportamente creeaza consecinte intr-un final. Cu toate acestea, acest refugiu iluzoriu te forteaza intr-un fel sau altul sa repeti aceleasi obiceiuri distructive la nesfarsit.

Evadarea din acest cerc vicios porneste de la acceptarea unui anumit obicei ca fiind o dependenta si dorinta de a sparge vechile tipare si rutini pe care le-ai creat de-a lungul timpului. Intr-o prima faza poate parea cu adevarat imposibil sa iti imaginezi ca „familiarul„ si „confortabilul” pot fi inlocuite cu noi obiceiuri de la care nici nu stii la ce sa te astepti. Repetitia este cea care creeaza noi cai neuronale la nivelul creierului, iar daca se va repeta constant un nou comportament pentru mai mult timp, fara a esua, se va face loc cu succes schimbarii.

Pentru unii, acest proces poate parea foarte simplu si fara probleme, in timp ce pentru ceilalti reprezinta o adevarata provocare ce nu poate fi finalizata fara un ajutor din partea unui psihoterapeut bun Bucuresti. Exista cateva noi atitudini ce trebuie adoptate, iar cu ajutorul de specialitate din partea psihologului, efortul va fi unul simplificat si rezultatele vor tinde sa vina mult mai usor.

  1. Creeaza noi obiceiuri

Alege noi ganduri si comportamente pe care sa le repeti in fiecare moment in care te simti incoltit. Initial, poate sa para mai dificil sa gasesti ceva care sa iti poate oferi senzatia de confort si bine fara a fi creat un alt obicei prost – orice actiune care te va distrage in momentele mai dificile va avea un efect distructiv. De pilda, poti petrece cinci minute lecturand o carte sau ascultand o melodie vesela in momentele in care se simte nevoia de confort.

  1. Constientizare si atentie

Constientizarea si acceptarea faptului ca exista anumite porniri si dorinte care te conduc spre consecinte nefavorabile sunt foarte importante. Pentru ca ceva prost sa fie inlocuit, trebuie intai de toate sa fie descoperit, iar pentru asta e nevoie de atentia si constienta. Identifica toate acele tabieturi negative care te atrag si incearca sa le faci fata, pentru a nu te trezi de fiecare data in momentul in care faptul a fost consumat pe jumatate sau chiar in totalitate.

  1. Asigura-ti energia necesara

Nimeni nu spune vreodata ca o schimbare este usoara, astfel ca este necesar sa iti rezervi o cantitate importanta de energie pe care sa o directionezi intr-un scop benefic. In primul rand, nu iti stabili un timp scurt in care sa obtii schimbarea, ofera-ti ragazul necesar si nu te angrena in noi proiecte care iti vor fura din energie. Nu uita, ca investind acum intr-o noua alegere, te vei bucura de randamente maxime in timp!

 

Centrul PsihArt este alaturi de tine si poate fi sprijinul de care ai nevoie, de fiecare data cand simti ca ai o problema. Daca vrei sa lupti impotriva dependentelor si a viciilor, trebuie sa stii ca efortul nu va avea loc in plan fizic, ci psihic, asa ca rolul unui psihoterapeut in acest sens devine unul essential.

Tagged ,

About Mihai Viorel Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *