Uncategorized

Despre Sarbatorile de Paste

Vine Pastele…cu totii stim asta , dar astazi am decis sa vorbesc despre detaliile acestei sarbatori .
Pastele = Invierea Mantuitorului ! Cea mai simpla ,,ecuatie” a vietii pe care unii nu o stiu .
Intr-o emisiune , intr-un mall din Bucuresti , oamenii fac cumparaturi de Paste…toti cu carucioarele pline , parinti , copii…etc ,doar ca atunci cand au fost intrebati ce semnifica Pastele , au dat din umeri .
Sincer va spun ca am ramas masca la aceasta faza…om (tata de copii) la 40 de ani sa nu stii ce semnifica Pastele ? Bine a facut reportera ca nu i-a intrebat pe cei doi copii ai lui .
De Paste ne imbulzim sa facem cumparaturi , ne aglomeram si ne umplem de ,,rafinament” prin bauturi si mancaruri scumpe , dar uitam semnificatia Pastelui si tot ce inseamna Sfintele Sarbatori de Paste .

A doua ,,chestie” marcata pe lista mea sunt mesajele trimise familiei/prietenilor/cunostintelor. Este perioada cand firmele de telefonie mobila isi freaca palmele datorita cresterii solicitarilor de apeluri si mesaje = cresterea profitului .
Noi ce facem ? Luam mesaje de pe internet sau facem schimb cu alte persoane de mesaje , le trimitem la toata lista mesaje de genul : ,,iepurasul a sosit ” sau ,,iepurasul v-a adus …oua rosii si verzi” si GATA!
Acum intrebare…asta este toata semnificatia Pastelui ? Macar puneti un pic de suflet cand le urati celor dragi Paste Fericit ?
Eu cred ca o urare simpla , facuta din inima are cu adevarat efect decat un mesaj pompos , dar in acelasi timp , trimis din goliciunea sufletului .
Mai pe scurt : Puneti suflet in tot ceea ce urati. Incalziti mesajul cu caldura voastra sufleteasca si cu armonia voastra !

A treia si ultima ,,chestie” ar fi ,,postul” . Cu totii stim ca pana acum s-a tinut post si inca se tine…pana la sfarsitul saptamanii . Sunt unele persoane care tin post …dar tin…pentru ca acum a ajuns ,,de fala” acest lucru . Unele persoane SE LAUDA ca tin postul ! Dragi cititori…asta nu este motiv de lauda.
Sa zic altfel…ca poate o sa fiu si mai explicit…
Credinta – Un om este credincios cand crede el in Dumnezeu , cand simte credinta in suflet , nu atunci cand se lauda ca e credincios .
La fel este si cu postul….
Alte persoane tin post (de mancare) dar in acest timp : injura , blesteama , barfeste , vorbeste ca la ,,usa cortului” . Intrebarea mea : De ce ai mai tinut post ?
Perioada de post este o perioada de stransa legatura intre om si divinitate . Este si mai mare pacatul atunci cand tinem post sa injuram , sa blestemem , sa vorbim urat…iar apoi…ca buni crestini ce suntem , ne ducem la biserica sa ne impartasim si apoi ne credem credinciosi .
Apoi multi se plang ca nu le merg bine treburile in viata…Dumnezeu nu cred ca trece cu vederea acest lucru …doar atat spun .

In aceasta perioada rugati-va , fiti buni , fiti iubitori , petreceti-va timpul liber cu prietenii si familia …aceste lucruri accentueaza frumusetea acestei perioade .

About Mihai Viorel Dragomir

3 thoughts on “Despre Sarbatorile de Paste

  1. Zici bine si bine ca zici. Asa primesc si eu nspe mii de mesaje, care mai de care mai pompoase si cateva dintre ele nici macar nu stiu de la cine sunt. Pastele e mai mult o moda decat o sarbatoare. Mie imi place ca e cam una din cele doua zile din an in care toooata familia mea se aduna si e un sentiment dragut.
    In legatura cu postul, nu stiu ce sa zic. Religia, credinta -inclusiv postul si restul chestiutelor- nu mai vine din inima asa de mult cum venea inainte. Adica procentul de oameni care sunt credinciosi pentru ca e "tare" a crescut in ultimul timp. Nu stiu daca e adevarat, e doar parerea mea.

    Oricum iti urez cu adevarat un Paste Fericit! De fapt le doresc tuturora acest lucru!

  2. @Ada – La mine Pastele se petrece in familie . Fara chestii prea complicate si sofisticate. Este o sarbatoare in care trebuie sa ne deconectam de tot ceea ce inseamna ,,moda" si sa revenim macar 50% la traditie .
    Iti multumesc ! Si eu iti urez cu caldura sufleteasca Paste Fericit !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *