Poate nu sunt cel mai abilitat om sa vorbesc despre planurile de afaceri si nu detin multe informatii din domeniu, neavand facultatea de management sau altceva dar o sa incerc sa explic, din perspectiva mea, ce inseamna un plan de afaceri, cum trebuie facut si care este scopul. Bineinteles ca scopul il cunoastem cu totii – sunt profitul (banii) dar sa o luam de la capat.
Un plan de afaceri se intocmeste incepand cu ideea afacerii, pe ce consta afacerea, unitatea si structura sa. Luand un exemplu: Orice activitate desfasurata care este legala, inregistrata la stat (se platesc taxe si impozite) si se scoate venit de pe urma acestei activitati este o afacere si ca orice alta afacere, are un plan in spate.
Cei care doresc sa plece la drum cu o afacere si nu se descurca in dezvoltarea ei, deoarece nu avem cu totii facultati de management facute, au nevoie de un ajutor minimis de la personal autorizat in domeniu. Este partial considerata o afacere si o activitate non-profit. O cunostinta spunea: „Nu e greu sa pornesti o afacere! Adevarata munca e sa o intretii si sa o dezvolti, astfel incat profitul sa creasca de la luna la luna”. (vorbea din punct de vedere profesional).
Un exemplu foarte bun il reprezinta revista Orizonturi Literare, revista la care sunt fondator impreuna cu o buna prietena. Revista este non-profit si exclusiv in format electronic dar ea constituie deja o afacere, chiar daca profitul e zero fiindca are in spate un plan. Acest plan este constituit din numarul de membrii ai redactiei, colaboratori si rolul lor urmat de planul de dezvoltare. Acest plan de devoltare include metodele si tehnicile de a ajunge in mod tiparit si scoasa la vanzare pe piata, urmand sa se transforme de la afacere non-profit la o afacere cu profit. Acesta este doar un exemplu si am ales sa lucrez pe exemplu pentru a va explica mai usor anumite lucruri. Intr-un plan de afaceri intotdeauna sunt acceptati partenerii media (pentru publicitate), colaboratori care pot ajuta la dezvoltarea afacerii si partenerii de afaceri.
Un mic sfat: Afacerile care au venit intodeauna in folosul oamenilor au avut de castigat. Inainte de a porni la drum cu o afacere, analizeaza piata, vezi ce se cere, ce se cauta si pe urma dai drumul la treaba. O afacere inceputa neinspirat reprezinta un esec garantat. Mult succes tineri intreprinzatori… Romania va deveni o tara patronata.