Uncategorized

Copii care fumeaza!

Sursa poza: internet

Nu am absolut nimic cu persoanele care fumeaza, e viata lor, sanatatea lor si banii lor. Nici fumul creat nu ma deranjeaza dar atunci cand vad pusti care fumeaza, imi vine sa ma urc pe pereti…

Nu se poate s-o dai chiar asa. Adica, TU ca parinte ce faci? unde esti? Dar ce pot spune despre tinerii de-acum cand si eu fac parte dintr-o generatie in care pe parinti i-au durut in cur de odraslele lor.
In scoala generala si liceu, niciodata nu au fost prezenti la o sedinta cu parintii, sa-l intrebe pe diriginte: „Copilu’ meu ce face?”

Daca-l intreb pe un copil de 12-14 ani de ce fumeaza imi raspunde:
a) pentru ca si colegii fumeaza – Aici intervine anturajul. Copilul se integreaza in majoritate pentru a fi acceptat de ceilalti.
b) pentru ca sunt smecher – Te dai smecher ca inca nu te-a prins ma-ta cu tigari la tine? Ha? Nu aud!

Acestia sunt niste copii care nu-si dau seama ca-si distrug singuri copilaria. Mi se pare prostie curata. Si la mine in liceu erau gasti de copii care fumau pe terenul de scoala. Nu eram acceptat de ei si nu vorbeau cu mine si mi se rupea mie de asta. Eu vorbeam cu ceilalti. Am avut bisericuta noastra formata din 7 persoane care eram prieteni si ne ajutam, pentru ce aveam nevoie de „gasca vesela”? Ii lasam pe ei sa para smecheri cu fite in fata pustoaicelor care au fumuri in cap si niste prosti in fata noastra.

Traiti-va viata si nu va mai bateti joc de ea!

Tagged

About Mihai Viorel Dragomir

5 thoughts on “Copii care fumeaza!

 1. In primul rand, ar trebui respectata legislatia, si anume sa nu se mai comercializeze tigari catre minori. Desi exista sanctiuni in aceasta privinta, nimeni nu se streseaza sa amendeze magazinele care vand tigari minorilor.

  In al doilea rand, Ministerul Sanatatii din Romania nu face mai nimic pentru a educa tinerii cu privire la pericolele fumatului. Incearca sa iti amintesti daca atunci cand erai la scoala a venit cineva sa iti tina astfel de lectii…sunt convins ca nu.

  1. Propria sanatate il doare pe un adolescent drept in paispe. Poti pune sanctiuni si sa le predici aspectul sanatatii pana-ti sar neuronii din cap, caci nu vei reusi sa faci mare branza. E foarte mic procentajul adolescentilor care intra in categoria maleabila, ptr. a lua de bun din start argumentul propriei sanatati.

 2. "Adica, TU ca parinte ce faci? unde esti? Dar ce pot spune despre tinerii de-acum cand si eu fac parte dintr-o generatie in care pe parinti i-au durut in cur de odraslele lor.
  In scoala generala si liceu, niciodata nu au fost prezenti la o sedinta cu parintii, sa-l intrebe pe diriginte: "Copilu' meu ce face?"

  Si tu crezi ca parinti care ar face parte din categoria celor care s-ar duce pe la sedinte sau pe la scoala din cand in cand sa mai intrebe profesorul "ce-mi mai face odrasla pe aici", ar putea sa treaca peste vointa si decizia libera a copilului de a fuma?

  Nu controlul si interdictia ajuta pe cineva la un DON'T, ci alti factori sunt cei importanti. Nu anturajul in sine e de vina, ci parintele ar trebui sa se intrebe ce l-a determinat pe copil sa aleaga acel anturaj? Unul dintre posibilele raspunsuri la o asemenea intrebare, l-ai dat chiar tu. Si anume, "pentru a fi acceptat de ceilalti" Cel tarziu aici ar trebui sa sune semnalul de alarma in mintea parintelui, ptr. ca, daca un copil a ajuns sa faca asemenea gesturi doar ptr. faptul de a fi acceptat, inseamna ca-i lipseste un fundament. Si anume ACCEPTAREA. El nu a primit acest fundament de la ai sai parinti. Parintii nu i-au dat sentimentul de ACCEPTARE. Inafara de asta, parintele nu s-a preocupat de sufletul copilului, prin a-l invata sa fie de sine statator. Increderea in sine si un self-esteem sanatos, pot feri copiii de a intra in asemenea anturaje.

  E de plans sa vezi cum miliardele de parinti se descotorosesc de propria vina, aruncand totul in seama smecheriei copilului, neascultarii si a anturajului. De ce sa se uite la ei insisi si sa recunoasca ca au emis sa dea copilului niste valori importante ptr. un fundament sanatos, daca pot sa arunce totul in spinarea anturajului, incapatanarii copilului si a neascultarii?! Sindrom intalnit in primul si in primul rand la cre(s)tini.

  Normal ca asemenea copii nu-si mai pot da seama ca-si distrug atat copilaria cat si sanatatea, caci ei duc lipsa de acceptanta, de un fundament sanatos mental, ca sa poata spune NU. Si atata timp cat ei vor gasi acel feeling in gasca, vor fuma. Vor face orice ptr. a nu pierde sentimentul de apartenenta, de acceptanta, de a fi unul din intreg.

  Degeaba tu ca parinte te duci sa intrebi pe la scoala ce mai face, degeaba incerci sa-l supraveghezi si sa-i impui reguli sau interdictii, caci el va fuma. O va face in continuare, ca vrei tu, sau ba.

  1. Ce bine ai spus. Ai perfecta dreptate 🙂 Imi place cum gandesti.

   Te invit, daca vrei si tu, sa scrii articole pe diferite teme si sa le publicam pe acest blog. Ce spui? Cred ca lumea ar avea multe de invatat de la tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *