Incepand cu data de 20 iulie 2013, proprietarii de apartamente sunt obligati sa prezinte la administratiile fiscale si certificatul energetic (certificatul verde) al locuintei. Aceste certificate sunt eliberate in urma expertizei locuintei dumneavoastra de catre o firma calificata in acest domeniu. Daca va grabiti, puteti obtine un certificat energetic rapid, costul unui astfel de cerificat plecand de la suma de 100 de euro, pretul raportandu-se la locuinta dumneavoastra.
Atat cei care vand locuinte cat si cei care inchiriaza, sunt obligati sa detina un astfel de certificat. Obtinerea unui astfel de certificat dureaza pana la 72 de ore.
Pentru cei care doresc aceste date exacte, va ofer aceste informatii oficiale:
Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Actul normativ a fost publicat în 20 mai în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare incepand din 20 iulie 2013.
Parerea mea este impartita in doua… Nu zic ca nu sunt bune, au si ele un rost, dar sunt de parere ca nu mai are statul de unde sa ne ia bani si au zis: „hai sa o punem si p’asta”. Intr-o tara plina de taxe si impozite, ne mai trebuia certificate energetice, ca nu era de-ajuns costurile destul de ridicate pe care le platim pentru curentul electric. Multi sunt cei care nu au analizat o factura de lumina sa vada cate chestii platesc in plus fata de consum. Am analizat o factura in valoare de 80 lei, consumul era de 42,32 lei iar diferenta era tva, energie verde si multe alte taxe (aproape jumatate din suma).
Aceste certificare, sunt de parere ca urmaresc reabilitarea locuintelor, daca nu ma insel. Au un scop mai bine ascuns in spate insa, in fine…stiu ca parerea mea nu intereseaza pe nimeni, asa ca trec peste si-mi vad de treaba.
Am o cunostinta care si-a vandut apartamentul de curand si a fost nevoit sa faca acest certificat energetic. A venit o echipa acasa, i-au pus sub expertiza locuinta si in 3 zile…gata! A avut certificatul si a vandut fara grija apartamentul. L-a costat cateva milioane bune dar asta e treaba in Romania, vorba unui prieten: „Si cand ai de luat, dai!”. O sa ajungem sa facem 50 de certificate, hartii si acte pentru a vinde o locuinta, iar fiecare procedura dureaza…dureaza…dureaza la noi, ca ne miscam cu viteza melcului. Eliberarea acestui certificat se face mai repede si ma mir cum se poate face ceva repede si la noi. Bravo, baieti! In sfarsit, oameni care lucreaza eficient si in timp util. Daca ar merge si altele asa rapid, poate eram si noi la alta etapa in prezent.
Certificatele energetice: Utile pentru ei, costisitoare pentru noi. Sunt tari in care aceasta procedura nu este implicata si putea sa ramana si la noi asa, dar noi suntem primii care luam idei cand vine vorba de luat bani de la omul de rand. Tu ce parere ai? Sunt utile certificatele verzi? Hai sa va vad…