Uncategorized

Biserica Sf. Nicolae din comuna Draganesti-Vlasca (Reportaj)

Comuna Draganesti-Vlasca din judetul Teleorman, care se afla situata pe drumul european 70 (DN6), la 64 de km de Bucuresti si 25 km de Alexandria (resedinta de judet), gazduieste o biserica care are un intreg istoric in spate.
Construirea primei biserici in acest sat s-a facut in anii 1600, atunci cand s-au semnalat primele bordeie construite pe suprafata actualei comune, iar numele de Draganesti a fost dobandit de la primii locuitori care a fost o familie de ciobani al caror nume era Dragan.
O data cu dezvoltarea satului s-a marit si numarul de locuitori iar Nicolae Lahovary a dorit sa se ridice o noua biserica pe o portiune de terenul conacului sau boieresc, astazi vorbind despre actuala biserica.

Dorind sa aflu cat mai multe lucruri noi despre aceasta biserica, intr-o zi de vineri am facut o vizita parintelui paroh Andrei-Lucian Bumbenici la biserica si i-am luat un interviu pe care va invit sa il cititi.

1.Pentru
inceput as vrea sa va prezentati si sa imi dati cateva informatii despre
dumneavoastra.

Numele meu este Bumbeneci Lucian Andrei, am 34 de ani, sunt casatorit, am doi copii si sunt preot la Biserica Sf.Nicolae din Draganesti-Vlasca din anul 2000.
Sunt absolvent al Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din Bucuresti; Facultatea de Teologie Ortodoxa Valahia Targoviste si cursurile de master la aceiasi facultate.

2.Cand s-a inceput constructia acestei biserici?
Constructia acestei biserici a inceput in anul 1850 si s-a terminat in anul 1853.

3.Care au fost primii preoti slujitori ai acestei biserici?
Slujitorii bisericii de la inceput pana in prezent au fost preotii: Badea Abaluta,Radu Paraschivescu, Andrei Georgescu, Valeriu Ciulacu, Gheorghe Ciortan, Virgil Tasedan, Nicolae Constantin, Adrian Draghici si Andrei Lucian Bumbeneci.
In prezent, slujesc doi preoti si anume: preot paroh Andrei Lucian Bumbeneci si preot Tasedan Virgil.4.S-au mai efectuat lucrari de intretinere in ultima perioada?
Se efectueaza frecvent lucrari de intretinere, cum ar fi cele majore: schimbarea tamplariei, dotarea cu sistem de incalzire, lucrari de intretinere si reparatii la acoperis.

5.De ce a fost ales Sf.Nicolae protector spiritual al acestei comune?
Numele Bisericii vine de la Nicolae Lahovary, care decide construirea unei biserici pe o portiune din terenul conacului lui, locul unde se afla astazi biserica.

6.Este prevazut in planul bisericii, pentru viitor, construirea unei capele?
Nu este prevazut in planul bisericii construirea unei capele, dar se doreste.

7.Se implica Biserica in ajutorarea oamenilor?
Biserica se implica in ajutorarea oamenilor defavorizati asigurand gratuit botezul, cununia si inmormantarea familiilor nevoiase dar si asistenta sociala in functie de caz.
In prezent, trei familii fac parte din A.S.O.N (Asociatia Oamenilor Nevoiasi), care se afla la inceput si prin care dorim sa-i ajutam material.

8.Cum vad tinerii Biserica si cum o vad batranii?
Tinerii vad Biserica ca pe o lumina in care se regasesc, in care sunt ascultati, in care sunt ocrotiti si-i intareste.
Batranii o vad ca pe-o traditie pana la sfarsitul vietii si lasa mostenire Sfanta Traditie prin cultul mortilor.

9.In afara slujbelor obisnuite de Sarbatori, ce altfel de slujbe se mai tin?
In afara Sfintelor Sarbatori, se fac in fiecare vineri slujbe de acatist iar in prima vinere a fiecarei luni, Sf. Maslu.

10.Cum ar trebui sa gandeasca tinerii activitatea Bisericii?
Ca pe o scoala fara catalog. Un loc in care ei invata de la noi si noi de la ei.

11.Cum poate ajuta Biserica la educarea si dezvoltarea unui tanar?
Biserica poate ajuta la educarea si dezvoltarea unui tanar ca o a doua familie, oferind sprijin spiritual, moral si practic.

12.Credeti ca exista o anumita legatura intre tinerii talentati si Dumnezeu?
Exista o legatura intre tinerii talentati si Dumnezeu, pentru ca in ei se regaseste darul Lui.

13.Pentru ca foarte multe ispite privesc direct averea, v-as intreba: Este bogatia o piedica pentru mantuire sau nu?
Putem face doua averi: una in ceruri, una pe pamant.
Un om care zideste cu cuvantul, cu gandul, cu sufletul si cu fapta spre ajutorul semenilor sai, zideste avere in ceruri; pe cand cel care zideste pentru sine nu-si va gasi casa in ceruri.

14.Finalul va apartine in totalitate. Un mesaj pentru cei care
citesc acest interviu.

Cei care citesc acest mesaj sa inceteze a visa si sa vada, sa se lepede de trairea (iubirea) de sine iar prin fapte sa nu strice ci sa implineasca.

Biserica Sf.Nicolae din comuna Draganesti-Vlasca reprezinta locasul sfant unde eu l-am „intalnit” pe Dumnezeu si unde, sub indemnul parintesc al parintelui paroh Andrei-Lucian Bumbeneci, am pasit pe drumul bun in viata si am facut alegeri intelepte.
Astfel, invit pe toata lumea sa vina la aceasta Sfanta Biserica, unde sunt intampinati cu iubire si caldura sa participe la slujba si sa-si intareasca credinta in Dumnezeu.

Tagged

About Mihai Viorel Dragomir

3 thoughts on “Biserica Sf. Nicolae din comuna Draganesti-Vlasca (Reportaj)

  1. Frumos interviu, m-a surprins într-un mod foarte plăcut! Multe felicitări celor care încearcă să mențină credința vie în rândul tinerilor, promovând ceea ce este frumos. Nu știu dacă ai mai postat astfel de interviuri până acum, dar îmi doresc să văd cât mai multe și în viitor. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *