Acesta este un raspuns la articolul: Liceenii care-au dat Bacul.
Citind acest articol, pot spune ca sunt de acord doar cu primele patru randuri. Bacalaureatul reprezinta dovada ca ai finalizat cei patru ani de liceu cu un minim de cunostinte.
Este foarte usor sa privim problema examenului de bacalaureat din exterior, mai ales sa citim parerile unor oameni care au finalizat examenul cu multi ani in urma si care au construit sociectatea in care traim acum.
DA! Societatea aceasta este construita de ei, oamenii mai in varsta care astazi au un venit lunar foarte bun si functii stabile, ca daca ar fi fost construita de omul de rand, atunci probabil…traiam intr-o lume mai buna.
Domnule Lucian Mandruta: Imi place sa vad cum oamenii din mass-media privesc intotdeauna doar ceea ce vor. Societatea este ca un pahar, pe jumatate plin cu apa, dar si pe jumatate gol. Sa analizati doar partea plina a paharului fara sa trageti cu ochiul si la jumatatea goala si sa o prezentati si pe aceea, mi se pare rusinos.
Acela este articolul dumneavoastra, deci sunt parerile dumneavoastra personale si vi le respect, dar nu este corect sa favorizati o singura parte in prezentarea acestor informatii.
Oricum, sunt obisnuit cu aceste lucruri, fiindca tocmai de aceea am renuntat,in mare parte, la televizor, fiindca la TV se vede mereu doar apa de la suprafata, fara sa ne uitam si in adancimea ei.
M-am saturat sa vad tot felul de stiri despre anumite subiecte in care se prezinta doar anumite perspective, fiindca corect fata de lume este sa faceti o analiza completa a unei situatii, dar sa trecem peste, pentru ca nu cred ca un om cu un nivel minim de cunostinte,ca mine, care a luat Bacul ar putea sa va contrazica in ceva, doar pentru faptul ca nu am posibilitatile materiale pentru a merge la o facultate de stat.
Da, ii felicit pe cei care reusesc sa intre la o facultate de stat fiindca este rodul muncii lor, ani de-a randul au invatat pentru asta, dar cu ceilalti ce facem?
Despre ceilalti nu avem ce spune decat ca fac o facultate doar sa fie facuta si reprezinta un nimic in societate, nu? Haide’ sa dam cu noroi in ei, ne este mai usor asa.
Sunt multi aceia care au intrat la o facultate de stat si pe urma s-au lasat de invatat sau care au ajuns sa mature pe strada, dar bineinteles…se pot mandri ca au facultate la stat.
Sunt unii care, desi au fost la facultati private, au invatat, au avut rezultate si astazi ocupa functii foarte bune sau le sunt recunoscute meritele si sunt angajati in strainatate.
Unde exista vointa de a invata…nu conteaza facultatea la care mergi!
Si sa nu mai ridicam in slavi si facultatile de stat, pentru ca uneori, unele facultati particulare au rezultate mai bune decat cele de stat si aici mai intervine si alta problema.
Pentru faptul ca un elev nu este la o facultate de stat asta nu inseamna ca e prost sau ca nu a invatat. La situatia materiala v-ati gandit? Sa spunem ca e vorba despre un copil din Slatina care vrea la facultate de stat fara taxa, acorda un examen si intra la Psihologie in Bucuresti (repet: fara taxa), copilul acela cu se intretine in Bucuresti? Cine crede ca se poate mentine cineva cu un minim de 1.000 lei/luna in capitala? Aaaa…problema asta nu o puneti? Repet: este usor sa privin din exterior fara sa bagam nasul pe usa.
Nu toti au parinti cu bani sa se poata intretine la o facultate de stat, iar daca costurile sunt puse pe o hartie si adunate, sa ne mentinem traiul in Bucuresti la o facultate de stat fara taxa este mai costitisor decat se crede, se ajunge la o suma mult mai mare decat platim la o facultate privata.
Si daca revenim la examenul de bacalaureat: DA! Absolvirea examenului reprezinta o reusita! Orice trecere la un alt nivel reprezinta o reusita iar pentru un copil, absolvirea acestui examen cu bine reprezinta prima reusita din viata lui, iar la felul in care sistemul da semnale in tara asta, trecerea cu bine peste acest examen al maturitatii CHIAR REPREZINTA O REUSITA!
Sa nu dam vina pe sistem!!! Sa nu dam vina pe sistem!!! Dar pe cine sa dam vina?
Vorbim de facultatile de stat, cand invatamantul superior nu este in stare sa pregateasca un elev pentru examenul de bacalaureat. Este adevarat ca nici elevul nu mai invata, dar sa nu-i uitam pe profesorii care intra la jumatatea orei, care preda dupa niste foi, care sunt interesati de cine i-a dat sms pe telefon sau de manichiura pentru ca i s-a sters decat sa predea materia si sa lucreze cu elevul.
O tara in care nu esti pe profil de Mate-Info, dar esti nevoit sa dai examen la mate pe acelasi grad de dificultate si doar subiectele sunt schimbate, in care dai examen la bac la o materie pe care nu ai facut-o decat doi ani iar tu trebuia sa dai la alta…si toate astea pentru ca la noi ministrii se schimb precum ciorapii, si fiecare vine cu ideile lui iar structura bacului se modifica de la an la an.
Aici cine e de vina? Taranul de pe camp? Nici gand…sistemul.
La toti care mai comenteaza pe baza acestui subiect, inainte de a spune ceva, ii invit sa revina in bancile unui liceu din Romania si pe urma sa ne spuna si noua cum sa treaba.
Tot ce-am spus aici, dragi oameni
Sunt concluzii sustinute cu idei,
De vina este gaina,
Niciodata oul ei!
Ai spsus totul foarte clar si explicit! 🙂
Ai dreptate cu tot.
Verisoara mea a dat bacul anul acesta, dar nu se poate duce la facultate din cauze financiare, ea luand bacul cu 9 si ceva. Altcineva a trecut bacul cu 7, dar, nu stiu cum, tot se duce la medicina.
Siiii, din cate s-a observat, bacul la romana de la real a fost mai greu decat cel de la uman. Asa am auzit. Si lucrurile nu sunt echilibrate. Asa cum ai zis si tu: sa dai bac la mate cand nu esti pe mate-info, s.a. .. Sunt chiar curioasa cum s-ar descurca omuletii aia sus pusi din sistem la un bac pe bune.