eadv

Cu cel mic la logoped – cand este timpul pentru o astfel de experienta

Un copil se dezvolta intr-un ritm propriu. Orice parinte stie ca nu poate fi la fel pentru orice persoana, deci nu este de speriat daca cel mic inca nu vorbeste precum cei de varsta lui. Ba chiar si intre frati de aceeasi varsta sunt mari diferente de dezvoltare. Constientizarea acestor etape insa face ca preventia unor tulburari de vorbit sa fie masura adoptata de orice parinte responsabil.

O vizita la logoped ar putea scoate la iveala anumite probleme. Asadar, din teama de a face fata unui raspuns de genul multi parinti amana momentul. Altii se sperie la simplul auz despre logopedie pentru copii, pentru ca nimic nu se compara cu grija parintelui pentru copil; cel mic este bolnav? Cel mic este cu probleme? O falsa panica se creeaza in mintea lor si ii fac sa isi doreasca mai degraba sa se incadreze in clasice tipare, sa fie copii ca toti ceilalti, ca cei care deja bifeaza la varsta lor asa cum scrie la carte ca ar trebui sa se intample.

    Ce trebuie sa stie parintii despre logopedie

A merge la logoped nu este o tragedie intrucat copilul are ceva. De fapt, in prima faza se face o constatare. Urmeaza ca specialistul sa isi spuna parerea despre copil, stabilind un program de terapie. Pare o joaca, insa tehnicile aplicate il vor ajuta sa pronunte corect, sa vorbeasca corect, ba chiar sa isi dezvolte vorbirea.

Prima contributie pentru primele cuvinte ale celui mic o are parintii, prin contextul pe care il creeaza si prin exemplul pe care il seteaza. In jurul varstei de 2 ani se asteapta ca cel mic sa formeze propozitii a cate 2 cuvinte. In principiu, un adult intelege ce doreste un copil de o astfel de varsta sa exprime, sa ceara. Cand nu se intampla asta, apar si primele semne de intrebare si de ce nu chiar prima vizita la logoped.

Un parinte trebuie sa stie ca intarzierea vorbirii se poate asocia cu altfel de probleme. Poate fi la mijloc si frenul lingual, o problema a limbii sau a gurii. Pentru cei care au depasit acest prag, exista problema de pronuntie corecta, un motiv intemeiat de a merge la logoped – sau vorbitul sacadat, balbaiala asa cum se cunoaste in mod popular, se poate corecta tot cu ajutorul logopedului.

   Mituri

Cu cat se incepe mai repede sesiunea de terapie, cu atat mai bine. Parintii trebuie sa fie constienti ca nu este benefic a se baza pe mituri. Se spune adesea ca baietii se dezvolta mai greu ca fetitele, deci vorbesc mai tarziu. Se spune ca timpul la care incepe un copil sa vorbeasca, sa mearga si practic ritmul sau de dezvoltare seamana cu cel al parintilor lui. De asemenea, se crede ca timpul le rezolva pe toate.

In fapt, aceste aspecte nu se sustin temeinic. Sunt mai degraba mituri, unele concept false, altele cu prea putin adevar in ele cat sa fie un reper. Mai cu seama cand la ora actuala logopedia este mai accesibila ca oricand, cand avem si bagajul de informatii care sa ne ghideze, cand avem optiuni de a corecta inca din faze timpurii ceea ce poate fi o problema in dezvoltarea unui copil, nu trebuie sa existe ezitare in alegerea de a merge la un logoped.

Tagged , ,

About Mihai Viorel Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *