Care este diferenta intre tipurile de erbicid?
Pentru a înțelege necesitatea erbicidelor, este necesar să înțelegem importanța controlului buruienilor. Combaterea buruienilor a fost necesară în agricultură/horticultură de mult timp, chiar înainte de dezvoltarea erbicidelor. Atunci când creșteți diverse culturi (cereale, legume, pomi fructiferi, viță de vie, flori etc.), este posibil să găsiți alături de acestea și unele plante nedorite numite buruieni. Prezența acestor plante nedorite poate avea un impact negativ asupra creșterii și randamentului culturilor pe care le doriți, deoarece buruienile consumă aceleași resurse, cum ar fi apa, nutrienții, lumina și pot să adăpostească atât insecte dăunătoare, cât și diverși agenți patogeni (boli fungice, virusuri, bacterii dăunătoare).
Erbicidele sunt utilizate în primul rând în agricultură si horticultură, dar utilizarea erbicidelor se extinde și la alte industrii în care trebuie eliminate plantele nedorite. În agricultură, erbicidele sunt utile pentru că pot controla buruienile în aproape orice stadiu de creștere, oferind flexibilitate fermierilor.
Fiecare cultură este afectată de mai multe tipuri de buruieni, iar erbicidele care trebuie utilizate diferă. Unele erbicide pot fi aplicate înainte ca semințele să fie semănate pentru a se asigura că nu există urme de erbicide în momentul semănatului. De asemenea, în cazul în care buruienile sunt deja prezente în cultură, se poate folosi un erbicid selectiv care poate combate buruienile fără a deteriora plantele de interes. Pentru a putea folosi erbicidul corect, este necesar să cunoaștem care sunt diferențele dintre acestea. Cunoașterea diferențelor între tipurile de erbicide vă permite să selectați produsul potrivit pentru a controla eficient buruienile nedorite.
De exemplu, erbicidele se pot clasifica în funcție de spectrul lor de acțiune (erbicide selective și erbicide non-selective/totale), momentul de aplicare (preemergente, postemergente) sau în funcție de modul de aplicare (pe sol, foliar).
Tipuri de erbicide
- spectrul lor de acțiune
- Selective: pot împiedica creșterea unor specii specifice de plante nedorite (buruieni) fără a avea un impact asupra culturilor de interes. Acestea sunt cel mai frecvent utilizate în agricultură/horticultură.
- Totale: aceste erbicide au un spectru larg de acțiune și vor elimina orice plantă pe care sunt aplicate. Erbicidele totale sunt utilizate înainte și după însămânțare a culturilor și de asemenea, pentru aplicații industriale care necesită curățarea unei suprafețe mari de teren de plante nedorite.
- momentul de aplicare
- Preemergente: acest tip se referă la erbicidele care pot fi aplicate înainte ca buruienile să iasă din sol. Atunci când sunt aplicate, aceste erbicide controlează buruienile pe măsură ce acestea cresc din sol, dar nu afectează buruienile care sunt mature (deja crescute).
- Postemergente: sunt aplicate după ce buruienile au crescut deja. Erbicidele pot fi selective sau totale, în funcție de necesități, și pot fi aplicate pe sol sau foliar. De obicei, acestea necesită mai multe aplicări pentru un control eficient și se evită utilizarea lor în timpul ploilor, deoarece pot fi spălate, ceea ce le reduce eficacitatea.
- modul de aplicare
- Pe sol: aceste erbicide sunt aplicate pe sol și sunt absorbite de rădăcinile sau de lăstarii buruienilor. Pentru ca aceste erbicide să fie eficiente, acestea trebuie aplicate de la o înălțime corespunzătore de sol și la o umiditate adecvată.
- Foliar: se aplică pe părțile aeriene ale buruienilor și apoi, erbicidul este absorbit în țesuturile buruienilor.
Mai multe informații detaliate despre cum se face aplicarea corectă a erbicidelor și altor produse utilizate pentru protecția plantelor, puteți găsi în următorul articol: Modul de aplicare a erbicidelor.